Festett fatáblák hagyományos, kézműves technikával mennyezetre és falra

Műhelyemben festett fatáblákat készítek hagyományos, kézműves technikával mennyezetre és falra.

 

Az ornamensek nagy része az 1700-as évekből származik, főleg  a népi reneszánsz kiművelt alkotásai, de megtalálhatók köztük figurális, népi naiv elemek is.  A motívumok az északkelet- magyarországi  és a dunántúli – főleg református-  templomok mennyezeteit díszítették.

 

Képzőművészeti érdeklődésem és a már több, mint 30 éves műbútorasztalos munkám találkozása  indított el ezen az úton.

 

Képeimet fára festem, az eredetivel megegyező forma és színvilágban.

Az alapanyag  sokszor akár  száz éves bontott stukatúr deszka, ami már önmagában a  kellő textúrát adja a látványhoz.  A festékek szerves oldószert nem tartalmaznak, a környezetre ártalmatlanok. A táblák csoportosan kazettákban – vagy egyesével keretezve készülnek. A keretek szintén egyedi kivitelezésűek a hagyományostól a modernig.

 

Célom, hogy képeimmel összekapcsoljam a múlt alkotóit a jelennel és a képekkel újra  megtalálhassák helyüket a mai kor ízlésvilágában  akár hagyományos, rusztikus vagy letisztult, modern térben. Bízom benne, hogy  méltó díszítőelemei lehetnek ismét  környezetünknek.    

Rólam

2019-től festem a kazettás famennyezetek táblaképeit, melynek hátterét a vonatkozó szakirodalom mellett személyes gyűjtésem adja. Több képem zsűrizett és kiállításokon is bemutatkoztam.

Beszéljünk

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, keressen fel!

Scroll to Top